Att beskriva Rom är en nästintill omöjlig uppgift. Det är något skimrande, övernaturligt över staden och dess historia. Folktätheten, den kaotiska trafiken, oljuden fördunklar inte detta. Det hjälper oss snarare att förstå det antika Rom, för det finns samhörigheter trots att 2.000 år har passerat. Visst, bilar, bussar och vespor fanns inte men annars är likheten slående. Staden var överbefolkad redan då, larmet var omänskligt och istället för bilavgaser stank luften av avföring och avskräde från både djur och människor. Tiggare och gatuförsäljare konkurrerade med stressade människor, hästar, åsnor, får, getter och höns om utrymmet på de smala gatorna.
Roms symbol – varginnan diar Romulus och Remo
År 115, under Kejsar Trajanus regeringsperiod, var Roms imperium mäktigare än någonsin. Det sträckte sig från Skottland till Iran och Sahara till Nordhavet.
Titus triumfbåge
Latinet var det officiella språket i alla rikets väderriktningar, man betalade med den romersk valutan sesterzi och Roms lagar gällde i alla hörn av imperiet. Det romerska riket var befolkat av c:a 50 miljoner invånare och livet för befolkningen berodde på vad Kurian, dvs senatorerna i Rom, beslutade.
Rom hade blivit en folkrik stad. Arkeologers uppgifter varierar men de tror att det var mellan femhundra tusen till en miljon invånare.
Forum Romanum
I staden fanns det 40 triumfbågar, 12 marknadsplatser ( Forum), 28 bibliotek, 12 basilikor, 11 stora och 1000 mindre badhus för allmänheten. Dessutom 100 tempel, 3,500 statyer i brons, 160 statyer i guld eller elfenben, 15 egyptiska obelisker.
Rom var inte bara ett centrum för makt utan också för kultur, juridik och filosofi, en kosmopolitisk stad, som New York och London idag. Bostäderna, som man i princip bara sov i, saknade kök, toa, dusch och andra bekvämligheter.
Romarna arbetade från soluppgången till solen stod mitt på himlen och eftermiddagarna användes till badhusbesök och utomhusaktiviteter.
Det rådde religionsfrihet och ingen blev diskriminerad för sin tro, med undantag för de kristna. För det fanns ett krav – alla var tvungna att göra uppoffringar till kejsaren och att ge honom erkännandet som den högste styrande med absolut makt. Helt enkelt erkänna Kejsaren som en gud. Därav uppstod förföljelsen av de kristna som kategoriskt vägrade acceptera en annan gud.
Colloseum
Det rådde ingen diskriminering p g a hudfärg eller ras i det romerska riket. Däremot skilde man på status mellan en romersk medborgare, utlänning eller slav. Slavar ansågs som ägodelar och kunde behandlas som boskap.
Om man jämför med dagens samhälle kan man tydligt se slavarnas roll i det romerska samhället. Teknologin har helt enkelt bytt ut slavarna mot “robotar”. Tvättmaskinen har tagit över efter bykkaren, elspisar och mikrougnar har bytt ut slavarna vid koleldarna, vattenledningarna har ersatt dem från det tunga arbetet med vattenhämtning, varmvattenberedare har eliminerat slavarnas slitsamma och omänskliga arbete vid de heta kolugnarna som värmde vattnet till badhusen. Det är lätt att räkna alla “tekniska slavar” vi har i hemmen idag. Hur skulle vi klara oss utan dem?
Forum Romanum med Palatinen i bakgrunden
Under den tidiga medeltiden sjönk Forum Romanum under vegetationen. Men den största förstörelsen skedde under renässansen, 16 århundradet, då påven Giulio II, ”den hemske påven”, gav order om att all marmor och travertin i det romerska forumet skulle användas för uppbyggnaden av Rom.
Pantheon
Dagens Rom är ett levande museum. Pantheon, från Hadrianus tid, år 118-128, är ett av de bäst bevarade romerska monumenten idag. Colloseum, Forum Romanums Triumfbågar, Trajanus- och Marcus Aureliuskolonnerna och Castel S. Angelo är bara några, mer eller mindre luggslitna, exempel som återspeglar romarrikets storhet. Rom är alltid värd ett besök. Välkomna!
Castel S. Angelo
Foton: Staffan Andersson
Vill du läsa mer på min blogg, klicka här