Italy- “Klosterliv” i det ljuvliga Farfa, Fara Sabina.

Har ni någon gång lekt med tanken att bo i kloster under er semester i Italien? Kanske rentav kombinera storstadsliv inom nära räckhåll med vacker, idyllisk och rogivande natur.

Då har jag ett bra förslag.

I hjärtat av den antika Sabinadalen, endast 50 km norr om Rom, i en mystisk atmosfär fylld av tystnad, inbäddad i naturens omättade grönska, där finner man Farfa, en liten by med samma namn som den intilliggande floden Farfa.

Farfa är en karaktäristisk hantverksby, med ett berömt abbotkloster, grundat under VII seklet, i central position. Byn är helt enkelt där för klostrets skull.

Under medeltiden hyrde munkarna ut byns lokaler till hantverkare vid de stora marknadsperioderna i april och september, som lockade folk från hela centrala Italien.

Stadsplanen är typisk medeltid, med butiker på gatuplan medan övervåningarna var, och fortfarande är, bostäder.

Tiden har stannat i Farfa. Även om storstaden Rom dominerar territoriet med en dynamisk livsrytm inte långt därifrån, har livet i Farfa vägrat att anpassa sig till den moderna civilisationens hårda krav, utan lever sitt liv i den rytm som tillhör det förflutna.      Kanske på grund av att den lilla befolkningen endast består av några äldre benediktinermunkar, ett litet antal Birgittasystrar samt en och annan hantverkare, konstnär och pensionatsgäst.  Förutom  abbotklostret finns nämligen också Birgittasystrarnas kloster med ett pensionat och ett litet kapell.

Här finner man den absoluta naturens skönhet, idyllen som ger själen den ro som är svårt att finna annorstädes. Hit söker sig gärna skribenter, oftast med nordisk anknytning, för att få lugn och ro att skriva och meditera i den vackra, rofyllda omgivningen.

Den lilla byn har endast tre gator men på dessa gator kan man finna både bageri, restaurang, väveri och konsthantverk.

Basilikan, med ett fantastiskt innertak och intressanta, medeltida freskomålningar, är absolut värt ett besök.

Det är en obeskrivligt vacker omgivning med många möjligheter till promenader i det böljande landskapet.

Men Farfa har inte alltid varit en orörd idyll. Under 800 talet var Abottklostret i Farfa lika mäktigt som ett kungadöme. Det kontrollerade 683 kyrkor och kloster, 132 slottsborgar, 16 fästningar, 8 gruvor, städerna Alatri och Civitavecchia, där klostrets handelsfartyg låg förankrat, samt 315 byar.

Abboten var påvens representant och hade total makt som imperiets exekutor med uppgift att försvara Lazio.

Det rika och mäktiga Farfa var däremot ett eftertraktat mål för Saracenerna vilka år 891 anföll klostret, och efter 7 års hårt motstånd av klostrets militära styrkor, gav abboten Pietro I order om att klostret skulle överges. Munkarna delade upp sig i tre grupper och flydde från Farfa. Flera tillfångatogs och dödades medan andra lyckades ta sig till säkerheten i Rom. Saracenerna intog klostret, skövlade det på de rikedomar munkarna tvingats lämna kvar, och satte det sedan i brand.

I början på 900 talet, när faran var över, kunde klostret komma i funktion igen och den nya Basilikan blev klar 913.

1928 utnämdes Farfa till ett nationellt monument.

Klostret har ett mycket viktigt bibliotek med värdefulla manuskript, varav 450 volymer från X-XX seklet och 270 pergament från XII och XVIII seklet. I klostret finns också ett sevärt museum.

http://www.abbaziadifarfa.it/

Birgittasystrarna har sedan många år ett kloster i Farfa där de erbjuder boende för upp till 50 tal gäster i enkel, dubbel och flerbäddsrum. Rummen är trevliga och håller god standard med wc och dusch. Nunnorna driver också en restaurang för hotellgästerna, vilka kan välja mellan B&B, hel eller halvpension. Det finns bra konferensmöjligheter både för mindre och större grupper, samt ett litet bibliotek. Gästerna hälsas också välkomna till systrarnas kapell som finns i anslutning till den nya byggnaden.

Man kan med fördel kombinera vistelsen i Farfa med några dagar i Rom. Närliggande staden Passo Corese har tätt gående tågförbindelser med centrum av Rom och även direktlinje med Fiumicino flygplats. Men bussförbindelserna mellan Farfa och Passo Corese är mer “spontana”. En möjlighet är att be systrarna om hjälp med taxi eller helt enkelt hyra bil under vistelsen. Med en hyrbil kan man besöka många intressanta platser i närområdet: Rieti, Turanosjön, hela Sabinadalen, Roccasinibalda, Greccio, vattenfallet Cascata delle Marmore mm.

Välkomna till idyllen Farfa!

http://www.brigidine.org/

Foto: Staffan Andersson

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *