“Our task must be to free ourselves… by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and it’s beauty.”
― Albert Einstein
Att resa i Italien ger mig fortfarande en känsla av att förflytta mig i ett “surrealistiskt sagoland”, trots att jag har bott här i över 35 år. Vart jag än styr stegen möts jag av överraskningar, upplevelser och upptäckter som väcker förvåning, förundran, förtjusning.
Här finner man åldrade strukturer, vägg i vägg med nykonstruktioner, gamla byggnader som hjälpligt stöttar upp ännu äldre och skröpligare fastigheter med slitna fasader. Många påbörjade arbeten som aldrig har färdigställts utan övergivits åt sitt öde.
Man finner system och metoder som svenskarna har övergivit sedan årtionden, men i Italien är de fortfarande gångbara. Elkablar, gas och vattenrör klänger ” panikartat” utvändigt på husfasaderna och på en del gator hänger tvätten på tork, vid sidan av slakt, hängande telefonkablar.
Hustaken är ofta översvämmade av TV antenner och paraboler, vilket kan uppfattas som ett tecken på italienarnas individualism och ovilja att enas i kollektiva lösningar.
Detta är, enligt min åsikt, Italien i ett nötskal.
Men då måste jag snabbt tillägga att det är ju detta som är en del av charmen med Italien, och det ger en klar spegelbild av italienarnas, och det italienska samhällets allmänna karaktär.
Hur många gånger har jag inte hört våra svenska resenärer, på semester i Italien, spontant utbrista: “Wow, vad charmigt. Tänk vad härligt det vore att leva så där”!
Men detta gäller inte bara svenskar, för Italien är ett populärt resmål för folk från hela världen, och många bestämmer sig för att bosätta sig här i några månader eller t o m år. Jag är ett lysande exempel.
De flesta turisterna söker sig förklarligt nog till Rom och stannar där. Det finns så mycket att se på en relativt lätt åtkomlig yta. De åldriga kvarten bjuder på atmosfär och historiska perspektiv. Antika monument har växt sig fast mellan moderna konstruktioner och bjuder på intressanta överraskningar.
Rom är varierande och rikt.
Men på bara några få mils avstånd finns så oändligt mycket mer att se och uppleva. Det som jag brukar kalla det äkta, genuina Italien. Men då måste man så klart ha tillgång till bil, tänker ni. Det stämmer till stor del, men det finns fantastiska dagsturer att göra med tåg, buss eller Metro, om man är nyfiken och inte för bekväm av sig.
Här vill jag kortfattat nämna några exempel på mycket intressanta utflyktsmål som är lätt tillgängliga med tåg eller tunnelbana från Rom, och som skiljer sig i både karaktär och innehåll.
Staden Tivoli, ca 30 km söder om Rom, är ett bra exempel och där föreslår jag tre klassiska sevärdheter:
Villa d’Este
Villa d’Este, var i grunden en enkel, men rymlig, klosterbyggnad vilken omvandlades till ett elegant kardinalresidens under 16 seklet, på uppdrag av Kardinal d’Este inför hans bosättning i Tivoli. Ombyggnaden behövde denna artistiska ansiktslyftning för att göra den värdig en prominent kardinal, som dessutom var väl känd för sin exklusiva smak av konst och arkitektur.
Villa d’Estes trädgård
Med hjälp av dåtidens förnämsta arkitekter och ingenjörer förvandlades klostret till ett magnifikt palats med en sagolik trädgård innehållande 255 vattenfall, 100 vattenbassänger, 50 fontäner mm. Där finner man bl.a den berömda vattenorgeln som fungerar utmärkt än idag. Villa d’Este tillhör UNESCOs världsarv;
Villa Gregoriana.
Många av oss svenskar har lärt känna Anienes myrtenlund genom Taubes sånger och texter, och det påstås att Evert för första gången gav upphov åt Rönnerdahl just i den myrtenlunden. Han beskriver där också sin kärlek till Astri och hur hon badade naken i Anienes vattenfall.
Anienes vattenfall
Myrtenlunden finner man i Villa Gregoriana parken där vattenfallet har sin givna plats och varifrån man kan beundra det romerska Vesta templet, vid Sibylla restaurangen på klippans topp, ovanför myrtenlunden. Ett monument som Evert målade vid olika tillfällen;
Vestatemplet
I Tivoli finner man också Villa Adriana, från andra seklet e Kr.
Villa Adriana
Det var Kejsare Hadrianus magnifika sommarpalats och än idag ser man beskrivande vittnesmål från den romerska storhetstiden på de ca 120 ha mark som komplexet upptog. Även detta är ett av UNESCOs världsarv.
Man kan nå Tivoli med tåg, från Roma Termini eller Tiburtina tågstation, och resan tar ca 1 tim.
Ostia antica
Ett annat intressant resmål som man finner i Roms ytterområde, i riktning mot kuststaden Ostia, är utgrävningarna av den antika, romerska staden Ostia antica.
Ostia antica
Staden, vilken grundades under IV seklet f Kr för militärt behov, för att sedan utvecklas till en kommersiell hamnstad, upptäcktes och grävdes fram under XIX och XX seklet. Här finner man ett arkeologiskt område vilket, liksom Pompeji, vittnar om dåtidens samhälle med väl bevarade monument och privata strukturer, bostäder, affärer och verkstäder som ger en klar uppfattning av det vardagliga livet i det antika Romarimperiet. Under stadens blomstringsperiod levde där ca 75.000 människor.
Man når Ostia Antika med tunnelbana, Metro B till station Pyramiden, och därifrån tåg mot Ostia.
Lägg gärna till 2 – 3 dagar till er resa till Rom så kan ni fylla ert minnesbagage med sevärdheter ni sent kommer att glömma!
foto: Staffan Andersson mfl.
andra artiklar, klicka här