I Evert Taubes “italienska” fotspår.

…and then, I have nature and art and poetry, and if that is not enough, what is enough?”
― Van Gogh

För några år sedan upptäckte jag att Evert och Astri Taube, efter deras efterlängtade bröllop i Stockholm 1925, for på brölloppsresa till Rom, via Paris. Detta gjorde mig nyfiken på deras vistelse och genom Everts intressanta skrifter kunde Giuliana och jag följa deras fotspår i den eviga staden.

Rom

Everts beskrivning, i boken VID TIDEN FÖR ASTRI OCH APOLLON från 1964, av hur deras intåg i Rom gick till är fantastiskt målande. Vi kunde följa dem från Termini centralstation, där de steg av tåget från Paris efter en sömnlös nattresa och klev på en hästdroska som förde dem till via Bergamaschi, där signora Minicucci hyrde ut rum till resande. Kusken var tydligen en riktig personlighet, klädd i cylinderhatt på huvudet och en damboa om halsen, vilket gladde både Evert och Astri, som inte sovit under resan och intåget i Rom blev en riktig “triumfalisk entrè!”

Piazza Colonna

Via Bergamaschi är en liten gata vid Piazza Colonna och Minicucci bor naturligtvis inte kvar, enligt de namnskyltar vi lyckades finna vid fastigheternas ingångar.

Fotspåren ledde vidare därifrån till den kända artistgatan via Margutta, nära Piazza del Popolo, där de träffade arkitekten, målaren och musikern Capponi vilken ordnade en atelje` åt dem på Monte Gianicolo, mellan de historiska Trastevere kvarteren och Vatikanen. På den tiden var via Margutta en träffpunkt för kända artister från hela världen, och kvarteret var full av intressanta gallerier, eftertraktade lägenheter och populära trattorior. I dag har gatans artistiska stjärnglans slocknat, några få gallerier trotsar nedläggningstrenden, medan butiker av annat slag har tagit över. Men man kan ana den konstnärliga atmosfären från den tiden och ett par trevliga restauranger kämpar framgångsrikt vidare för sitt överlevande.

Tevere/ Tiber

Vi följde spåren över floden Tevere till de gamla Trastevere kvarteren, för att söka efter ateljen enligt Everts beskrivningar. Han berättade bl.a om den 27 november, hur barnen åkte kana på isen i deras backe och ateljen bjöd tydligen på god utsikt, för därifrån kunde de se S. Peterskyrkans kupol och fästningen Sant Angelo liksom via Appia och sabinabergen. Enligt denna skildring tror vi att de bodde på övre krönet av via Garibaldi och det var tydligen en oinredd studio, för de fick inhandla möbler för att göra den beboelig och en kamin för att värma sig med. Via Garibaldi är en trevlig och aktiv gata i Trastevere, väl värt ett besök.

Via Condotti – Piazza di Spagna

De besökte ofta skandinaviska föreningen på via Condotti, nära Spanska trappan, där de läste tidningar och lånade böcker. Evert blev sedemera vice ordförande i föreningen under en kort period. Även Giuliana och jag har haft tillfälle att besöka skandinaviska föreningen, innan de flyttade från via Condotti. Tvärs över gatan ligger, än idag, artisternas berömda caffè Greco, Roms äldsta caffè  från 1760, vilket jag är säker på att även artistparet Taube besökte.

Il Tritonefontänen på Piazza Barberini, var en av Everts favoritskulpturer dit han ofta sökte sig för att få inspiration. Han ger en mycket poetisk beskrivning av fontänen i boken “Eldflugorna dansar”, i kapitlet om flickebarnet Maria.

S. Pietro

1925 firade Vatikanen det heliga året och enligt Evert bevittnade de hur Påven stängde den heliga porten på julafton, vilket var ett tecken på att det heliga året var slut. Enligt Evert hade det varit fullt med folk i Peterskyrkan liksom på Roms alla gator.
På nyårsafton firade de in det nya året på skandinaviska föreningen med sång, musik och glögg.

Paret Taube fick sedan problem med fukt och kyla och en polsk grannfamilj i Trastevere, så det beslutade en snabb flytt till hotellet Albergo del Sole, nära Pantheon, för att sedan hitta ett hyresrum vid Monte Pincio, nära Villa Borghese. Albergo del Sole finns fortfarande kvar men vi lyckades inte finna ut var de bodde vid Monte Pincio.

Piazza del Popolo – Pincio 

Den 19 februari kom Astris pappa på besök, vilket medförde många och långa promenader i Roms centrum. De reste också till staden Tivoli, strax utanför Rom, där de besökte Villa d Este med fontänerna, Villa Adriana, Anienes vattenfall och Vestatemplet. Intressanta sevärdheter då som nu.

Aniene

Den 25 februari kallades Evert tillbaka till Stockholm då hans manus “Apollon ombord”, vilket han hade avslutat i början av februari, hade blivit antagen för spelning.

Detta lilla detektivarbete var intressant att göra efter Everts poetiska ”guidning” och med tiden arrangerade vi resor i Taubes fotspår, vilka blev en av våra mest populära resor under flera år. Naturligtvis ingick Everts sånger och skrifter i resan och vi fann ut att det var många sångkunniga Taubekännare med på resorna.

Föreningen Taubesällskapet, med säte i Stockholm, gör ett fantastiskt arbete med att sprida kännedom om Everts intressanta och kreativa liv. Bl.a genom de årsböcker om Taube  som ingår i medlemsavgiften.
För mer information:http://www.taubesallskapet.se/

Copyright 2018 akvarell: Roland Ekström

 

Comments

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *