Anacapri
”Not how long, but how well you have lived is the main thing”. Seneca
Vi vaknade tidigt. Natten hade i sig varit lugn, kvarterets hundar hade tydligen sovit gott, men våra tankar hade ändå varit aktiva, svåra att tygla. Dagen innan hade vi precis avslutat vår Sorrentoresa. Våra 30 underbara resenärer hade återvänt till vardagen i Sverige, men de var fortfarande närvarande här hos oss, i våra tankar.
Känslan av samhörighet infann sig redan första dagen, vid deras ankomst till flygplatsen. De förde med sig en skön doft av Sverige som jag tacksamt andades in. Flera var redan våra vänner sedan tidigare resor men det fanns också nya, intressanta, blivande vänner att lära känna.
Giulianas och min uppgift har varit att organisera och samordna alla aktörerna i god tid inför resan, vilket påbörjades för över ett år sedan och vårt ansvar var att få allt att fungera enligt planerna. Kombinationen av våra svensk/italienska identiteter bidrog förhoppningsvis till att våra resenärer kunde koppla av och mottaga upplevelserna utan kulturella eller språkliga svårigheter, vilket i sig är ett äventyr i ett land som Italien vilket ofta bjuder på mer eller mindre ”tekniska” överraskningar.
Hotel Cristina, S. Agnello-Sorrento
Vi förstod snart att Sorrentos internationell turism hade ökat sedan tidigare år och det knakade ibland i stadens fogar av invasionen. Kryssningsfartyg avlöste varandra utanför Sorrentos kust. Men vårt hotell, med en utsikt som ingen kunde se sig mätt på, bjöd på en behaglig känsla av lugn och trivsel. En oas i vad som annars liknade kaos för lugna, svenska själar.
Vesuvius – Neapelbukten
Från våra hotellfönster kunde våra ögon smeka den vackra Neapelbukten med Vesuvius, Neapel och Capri i blickfånget.
Citronernas betydelse för Sorrento visade sig dagligen på många sätt, inte minst i butikerna där citronlikören Limoncello lyste upp varudiskarna med sin vackra, gula citronfärg.
Anacapri – linbanan till Monte Solaro
Det stolta Capri och Anacapri, med Axel Muntes livsverk San Michele i forum, är en verklig turistmagnet där världens alla människor samtidigt möts under solens varma strålar. Intendenten Kristina Kappelin hälsade oss alla välkomna och guidade oss igenom San Michele på ett sätt som gjorde Axel Munthe närvarande i den syditalienska atmosfären.
Anacapri
Det blev snabbt trångt och svettigt i Anacapri, flödet av promenerande människor sökte sig i alla riktningar, t o m vertikalt, med hjälp av en linbana som förde några av oss upp till toppen av berget Monte Solare. Ett underbart ögonblick att beundra Anacapri och delar av ön från ovan.
Amalfi Katedral
Positano
Amalfikusten, med Amalfi och Ravello som vårt mål, erbjöd en skönhet som är svår att finna på annat håll. Den uppvisade människans anpassning och uppfinningsrikedom i ett av naturen erbjudet, kargt men oerhört vackert landskap. Klipporna, som söker sig från höga höjder långt ner i det glittrande havets djup, är beklädda av hus, trappor, slingrande stigar och vägar samt svåråtkomliga odlingar i total harmoni och fulländning. Människan och naturen har verkligen samarbetat. Man kände även starkt det österländska inflytandet.
Den färgglada keramiken var ögonfröjd var man än gick, eller också för den delen, åkte, även utmed den trånga, slingrande vägen där möjligheterna att stanna bussen för att handla var få men utbudet av butiker desto större.
Vesuvius krater
Men Regionen Kampanjen bjuder inte bara på skönhet utan även på dramatiska vittnesmål av naturens våldsamma nycker under svunna tider. Att vandra uppför Vesuvius, titta ner i dess djupa krater och veta att där under lavamassorna sover vulkanen en tillfällig sömn, vilken man vet inte kommer att vara i all evighet, gav en spännande känsla.
Pompeji
Resultatet av det våldsamma vulkanutbrottet år 79 såg vi sedan i Pompeji, den romerska staden som begravdes under Vesuvius heta aska och lava. Utgrävningarna visade inte bara välbevarade, dekorerade husfasader och välbyggda gator, utan också människor som inte lyckades rädda sig undan det ilskna utbrottet.
Vinprovning – Vesuvius
Men vad är en resa utan god mat och dryck. På Vesuvius sluttningar växer härliga druvor, tomater och frukter som måste avsmakas. Och både det vita och röda vinerna var av hög och fruktig kvalitet, vilket har med både den vulkaniska jorden och havsbrisen att göra.
Fyrverkeri
Än en gång kunde vi konstatera att ett väl gjort förberedande planeringsarbete samt gott samarbete med alla involverade aktörer: resenärer, turistoperatorer och professionella medarbetare, alltid ger önskat resultat.
Därför vill vi tacka alla våra tålmodiga resenärer, Hotel Cristinas direktion och personal, Guidecenter och deras fenomenala guider: Anna, Flavia och Eugenio, San Micheles intendent Kristina Kappelin samt duktiga Catharina Roglert på Travelteam.
GRAZIE!
”Don’t cry because it’s over, smile because it happened” Ludwig Jacobowski
More about Sorrento: https://www.livitaly.com/12-things-to-see-in-sorrento/