The beautiful Apulia – Sköna Apulien

Life is 10% what happens to us and 90% how we react to it”– Dennis P. Kimbro

Apulien! Kärlek vid första ögonkastet!

 Detta var tredje gången vi möttes under de senaste två åren, men denna gång var vi inte ensamma. Giuliana och jag fick dela dig, Apulien, Italiens absoluta trädgårdsregion, med en grupp entusiastiska resenärer från olika delar av Sverige. 

Du, Apulien, är tydligen ännu inte så bekant för svenska resenärer vilket är för mig en gåta, med tanke på din sydländska skönhet, ditt klimat, din närhet till havet, dina fantastiska sevärdheter och ditt goda, annorlunda  kök, inte traditionellt italienskt så som vi lärt känna det, men svidande gott. Dina anor når ända till orienten vilket också din generösa och gästvänliga befolkning visar tydliga tecken på.

 

Hotel Cala Ponte, S.Vito – Polignano a Mare

Vårt boende på det moderna 4 stjärniga hotellet CALA PONTE, i deras rymliga, idylliska “villor”, utspridda i den stora trädgården dekorerad med de naturliga, ålderdomliga olivskulpturerna och med den vackra poolen i centrum, erbjöd en behagligt njutbar upplevelse av Apuliens karaktär, nära den Adriatiska kustremsan, inte långt från Italiens sydöstra ”häl”. Hotellets kök var en positiv och intressant smakupplevelse som överraskade smaknerverna, liksom traktens fylliga viner. Havets läckerheter tillhörde naturligtvis favoriterna för de flesta. Samma hav som inbjöd flera av våra deltagare till sköna bad i det ljumma, salta oktobervattnet.

  

Polignano a Mare 

Polignano a Mare har sedan antikens tider sin boplats på de höga klipporna, med en härskande utsikt över det Adriatiska havet. Under stadens byggnader, i klippans formationer, lockar de otaliga grottorna människans nyfikenhet.

Polignano a Mare

Där det en gång fanns en venetiansk hamn, där finner man idag en unik, central och skyddad badplats, strax under ”Centro storico”, den gamla  stadsdelen. Butikerna, barerna och restaurangerna i gamla staden lockade också till strövtåg i de vackra, åldrade men välskötta och rena kvarteren.

Ostuni

På Apuliens marker fann vi även ”den vita staden” Ostuni, med sina suggestiva gränder i de gamla kvarteren, vilket förflyttade oss på ett kort ögonblick in i en grekisk atmosfär, med minnen från antika tider.

 Ostuni

 Ännu längre tillbaka i tiden sökte vi oss vid ett besök i det museum där ”världens äldsta mamma” fortfarande vilar med sitt lilla, ofödda barn. Visserligen var det bara skeletten vi såg men de berättade att denna 20 åriga, gravida kvinna dog med sitt ofödda barn i livmodern för 28.000 år sedan i en grotta nära Ostuni.

Azienda Semeraro, Cisternino

Vinprovning kan göras på många sätt men från Semeraro, i Cisternino, var det svårt att slita sig. Sex olika sorters kvalitetsviner med gott, varierande tilltugg skapade en uppskattad, livfull trivsel. Dessutom presenterades vinerna på ett högtflygande sätt av Pierfranco Semeraro, vilket bidrog till den entusiastiska stämningen.

 

Alberobello

De historiska, strutformade trullihusen kan man se utspridda här och där i det vackra  landskapet, färgat av den röda, näringsrika jorden, men just i Alberobello fann vi en koncentration av 1.400 trullihus. Vackra, sagoliknande byggnader uppbyggda av de stenar som fyller regionens stenrika jord. Conny, vår vackra och kunniga kvinnliga guide, kompletterade dagens guidning till fulländning i sin hemstad.

Lecce

I din region, Apulien, liksom i övriga Italien, har många kulturer  härskat. Så även i staden Lecce, ”syditaliens Florens”, där en romersk amfiteater grävts fram som ett vittnesmål från den romerska epoken. Lecce var njutbar att beskåda, med de vackra kalkstensskulpturerna och dekorationerna på de åldriga palatsen, från populära barocktider. 

 

Masseria Cinque santi, Vernole

På väg till staden Otranto var det dags igen för provsmakning, denna gång av lokala ostar vilka i sig var riktiga mästerverk. Till detta serverades ett lokalt rödvin som spetsade till smaken ytterligare. 

Otranto

Östkustens sydligaste stad Otranto, vilande vid havets glimrande närhet, verkade lojt vänta in vårt besök under en skönt värmande eftermiddagssol. Vi hade precis lämnat de goda ostarna bakom oss och intog snabbt den lilla kuststaden.

Otranto

Stadens våldsamma historia, med suggestiva byggnader som vittnesmål, hade absorberats in i gatustenarnas nedskavda ytor på små gator som förde oss in i smala, vita gränder med butiker, barer och restauranger. Hela staden bjöd på orientalisk atmosfär. 

 

Grotte di Castellana

Vår nyfikenhet förde oss en morgon även ner i underjorden, till 60 meters djup, i de berömda grottorna i Castellana. Den rika skönheten av stalagmiter och stalaktiter i alla skapelsens färger i grottornas absoluta djup, fick inte fotograferas vilket betydde att den första, övre grottan blev desto mer utsatt för fotografisk beundran.

 

Matera, Basilicata

Sista dagen valde vi att tillfälligt överge dig, Apulien, för ett besök i din grannregion Basilicata och den överdådigt intressanta grottstaden Materia, Europas kulturstad 2019. Under resan såg vi kontrasterna mellan dig, ”trädgårdarnas landskap” Apulien, vars yta var täckt av rika, gröna odlingar mot de öppna, nakna landskapen hos din granne, Basilikata. Grottstaden Materas liknelse med Gerusalem blev därav ännu mer framträdande, i denna naturliga nakenhet. 

 

Matera

Och vetskapen att folk bodde i dessa grottbostäder, tillsammans med sina kor, får, getter och hönor ända in under 1950 talet  gav en hissnande känsla, när vi klev in i det som hade varit deras hem. 

 

Folkdansuppvisning

Som tack för att vi fått uppleva ditt sköna Apulien under en så händelserik vecka, bjöd Göteborgstrubaduren Staffan Andersson och jag själv på sång och folkdansarna från Viljan, Söderringen och Botkyrka bjöd på en levnadsglad dansuppvisning. En svensk hyllning till dig, du ljuvliga Apulien, med hopp om att få vår kärlek besvarad.

Om det finns intresse hos fler resenärer att besöka denna fantastiska region i vår entusiastiska regi under oktober 2019 är ni välkomna att höra av er med en intresseanmälan.

Resgruppen 10-16 oktober 2018

Giuliana och jag vill tacka Stefan och folkdansarna, under ledning av Anders Boström, hotel CALA PONTEs fantastiska personal, vår chaufför Geovanni och de lokala guiderna Conny, Sara och Bruna, ”masserierna” Semeraro och Cinque Santi, Catharina Roglert på Travelteam och alla våra härliga, sympatiska, glada och intresserade resenärer. Utan er alla hade denna reseupplevelse  inte blivit av. GRAZIE!

“Strive not to be a success, but rather to be of value” -Albert Einstein

Morse beautiful pictures from Puglia: https://www.shutterstock.com/search/puglia+italy

 

Klicka på länken nedan om du vill läsa min berättelse om upplevelsen av jordbävningen i Amatrice 2016:

http://www.rolandekstrom.com/html/?page_id=3048&preview=true

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *