“In my experience, the best creative work is never done when one is unhappy.” -A. Einstein
När jag skriver detta inlägg är vi i slutet av oktober och temperaturen har lagt sig mycket bekvämt på en nivå vilket inte borde höra till höstmånaden oktober: +25-27 grader under dagtid. På Sicilien badar de fortfarande i havet.
Jag vill inte vara gnällig för det är ju naturligtvis skönt men…problemet är att jag måste koncentrera mig på mitt arbete, nu närmast min kommande utställning i Eskilstuna. Sommaren har uppslukats av måleri och utställningar i Italien. När italienarna slöat på sandstränderna med nära tillgång till det salta, uppfriskande havsvattnet har jag disciplinerat stått i min ateljé och arbetat, visserligen med inspiration, men under både ”svett och tårar”.
Ibland har det hänt att jag fått sällskap av min unga kollega Camilla, 6 år, som tagit för vana att kopiera mina arbetsmetoder och göra dem till sina egna uppfinningar. Så undrar de sedan i skolan var ungen får alla sina vilda idéer ifrån. Ibland snor jag idéer från henne. ”Barns kreativa frihet är något att eftersträva” ansåg Picasso.
Med tiden har jag vant mig vid att stå till fots och måla vilket efter några timmar ger sig till känna. Under tiden är huvudet hypnotiskt involverat i förehavandet med färg och penselfäktning på målarduken, vilket fördunklar stelheten i ben och fötter. Det känns först vid dagens slut.
Men det räcker ju inte med att ”bara” måla och vara förnöjd och tacksam med att ha detta passionerade intresse. Tavlorna ska ju också exponeras för allmänheten om man nu vill dela med sig av sina kreationer. Där kommer utställningar in i bilden.
Inför utställningar tillkommer det mängder av stora och små göranden vilka måste kureras väl: inramningar, sätta titlar till målningarna vilket ibland kan vålla huvudbry, transporter, speciellt komplicerat vid internationella utställningar, marknadsföring och vernissageinbjudningar mm.
Väl på plats i galleriet ska tavlorna hängas, men inte hur som helst. Placeringen av tavlorna är extremt viktigt, de får inte ”konkurrera eller ta död på varandra”. Färgval och storlekar kan vara avgörande.
De ska hängas bekvämt inför åskådarnas synfält, inte för högt eller för lågt. Spikar ska hamna på rätt punkt. Hammarslag på fingrarna hör till vanligheterna.
Efter veckor, ibland månader av arbete från den stund målningarna börjar få liv, är detta det näst bästa ögonblicket. Men det allra bästa är när gästerna anländer och börjar begrunda resultatet. Konstnärshjärtat ökar takten och pulsen stiger. Äntligen får jag framföra min kommunikation direkt till åskådarna, “färgernas och formernas konsert” får äntligen framföras inför publik efter lång förberedelse i ensamhet.
Om knappt en månad slår vi upp dörrarna till galleri Lindell i Eskilstuna för vernissage och vi hoppas få se er alla där personligen. Både Giuliana och jag finns på plats och utöver en intressant utställning med massor av nyheter kan vi också presentera vårt nya reseprogram för 2020.
30 november – 7 december 2019
Roland Ekström
VERNISSAGE
Lördag 30 november kl. 10,00 – 17,00
Söndag 1 december kl. 10,00 – 17,00
Öppettider under veckan:
Tisdag 3 – Fredag 6 december Kl. 12-18
Lördag 7 december Kl. 11 – 14
OBS! Måndag 2 december stängt
VÄLKOMNA!
GALLERI LINDELL
Köpmangatan 35 ESKILSTUNA