Italy – Stanna hemma!

  •  Palazzo Te Mantova

”The world is a dangerous place to live, not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”  – Albert Einstein

 

Akvarell: R.Ekström

Tre veckors karantän börjar visa påtagliga tecken. Mitt försvar mot övervikt har sedan länge varit promenader. Under många år var det löpning som gällde men med tiden har stegen avstannat i en takt som påminner mer om slowfox, i  40-50 minuter, utan uppehåll. Trots karantänen fick vi iallafall göra våra efterlängtade promenader vilket tillhörde de dagliga rutinerna, fram till  en dryg vecka sedan.  

Teckning: R. Ekström

Då lade sig den italienska regeringens order om ”husarrest” som en tung boja runt våra fotleder: HÅLL ER INNE! Och som vanligt, för att få en lag att efterföljas måste det hotas med hårda straff om den inte åtlyds: dryga böter på upp till 3.000€. Naivt nog trodde vi att det skulle respekteras av alla med tanke på den allvarliga situationen och vad som egentligen står på spel. Istället har man tvingats sätta in militär på sina håll för att få ordern att efterföljas.

Konceptet är enkelt:  fullständig isolering av folk för att isolera viruset, vilket nu verkar ge resultat. Den positiva trenden med färre antal smittade, vilken påbörjades i början av veckan har hållit i sig. Med undantag för en lätt ökning under torsdagen har det sedan fortsatt sjunka under fredagen. Lombardiets guvernör Fontana har för första gången sedan smittan bröt ut förklarat sig se en liten ljusning. 

Från experthåll är man kritiska till hur dessa siffror presenteras då de bara är baserade på de som har visat symtom och därför har testats. Man tror istället att antal smittade utan tydlig symtom är 4-5 gånger fler, kanske mer.  I det fallet minskar naturligtvis även statistiken för dödsfallen betydligt i förhållande till smittade även om antalet dödsfall trots allt är de samma och ovanligt stort just i Italien, framförallt i de norra delarna.

 

Målning, detalj: R. Ekström

Tyvärr har det även visat sig en riskfylld ökning av smittade fall i äldreboende över hela landet. I den lilla kommunen Nerola, med ca 1.950 invånare strax norr om Rom, har 53 av 76 äldre i ortens ålderdomshem befunnits smittade. Koncentrationen av så många personer inom samma struktur, där både personal och besökare dagligen kommer och går, gör dem mycket utsatta. Det behövs bara en anhörig på besök eller personal som bär smittan med sig in och på noll tid sprids den till de närvarande i byggnaden. Nerola är nu märkt som röd zon och är därmed helt isolerad.

Myndigheterna är i dagarna därför mycket försiktiga med att uttala sig. Men det framhålls trots allt  att ”toppen” är mycket nära och därefter kommer trenden i Italien att vända. Vi måste ha tålamod ett tag till och hålla oss inne.

Att en stor del av Italiens 60 miljoner invånare håller sig inomhus har visat sig ha positiva effekter på miljön. Lombardiet är den region som normalt är mest utsatt av miljöföroreningar och i Italien dör uppskattningsvis ca 60.000 årligen på grund av miljöföroreningar. Siffran för Europa anses vara drygt 400.000.  

Foto: Vetler

Under de senaste dagarna när människan inte längre är närvarande i städerna har plötsligt naturens övriga invånare tagit tillfället i akt att utöka sina revir: harar och hjortar i parkerna, änder i fontänerna, delfiner i hamnarna och luften i Lombardiet är för tillfället renare än någonsin liksom vattnet i Venedigs många kanaler, där man nu till och med kan skönja fiskarna under den klara vattenytan. 

Efter den första tidens totala koncentration på att förhindra smittans spridning har nu uppmärksamheten börja riktas mot nästa stora frågetecken: vad kommer att hända sedan? Politiker och ekonomiska experter har äntligen börjat debattera om vad som måste göras för att få landets maskineri att fungera igen efter den långa Coronakrisen. Förslagen är många medan frågetecknen är oändliga. 

Den italienska dagstidningen Repubblica har i dagarna noterat att Sverige  går motströms i Europa vad gäller hanteringen av smittan. I en intervju med en italiensk flicka bosatt i Göteborg berättas att italienarna i Sverige är livrädda och föredrar att isolera sig medan svenskarna fortsätter att leva som om ingenting hänt. 

Hade Giuliana och jag fått promenera som vanligt skulle detta ha varit det ämne vi säkert tvingats diskutera och besvara vid möten med nyfikna bekanta på promenadstråket. Jämförelser med Boris Johnson och Trump skulle säkert göras.  

Efter tre dagar med otrevligt kyliga ryska vindar har de nu passerat och värmen har återvänt. Vi kan åter söka oss ut i trädgården och njuta av växtligheten i vårsolen. Det enda som tycks må bra av Coronavirusets närvaro är naturen. 

copyright 2020 Roland Ekström

Comments

  1. Ann-Kristin

    Ja, usch vad detta virus har ställt till det. Det är precis samma i den lilla stad i Spanien som jag har en lägenhet. Polis och militär åker runt och ser till att det inte sker promenader parvis. Ska man handla mat så får det bara vara en som gör det. Ska hunden rastas då får man gå endast 100 m från bostaden. Jag hade köpt biljett från mitten av april och skulle stanna en månad. Så blir det inte nu. Var nu rädda om er.
    Kram/A-K

    1. Post
      Author
      Roland

      Hej Ann-Kristin!
      Vad kul att du hör av dig. Bor du fortfarande i Eskilstuna eller..?
      Ja, viruset har ställt till det för oss alla. Tur att du inte hann dit innan de införde karantänen i Spanien. Det finns ju turister som blir kvar där så länge dessa regler gäller. Vilken stad är det?
      Nu gäller det att se framåt och hoppas att de olika ländernas sociala och ekonomiska mekanismer kommer igång utan alltför stora komplikationer.

      Lev väl och sköt om dig.
      Kram
      Roland

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *