Italy – sommar i Turano

Roccasinibalda slott, detalj 

Juli år 2024, ännu en het, kanske t o m en hetare sommar än 2023 som lär ska ha varit det varmaste året hittills. Det går dagar i sträck när termometern envist vägrar sänka sig under +33 grader. Och då pratar jag om temperaturen här vid Turanosjön, ca 750 m ö h. Rom nöjer sig inte med detta och toppar med ytterligare 5-6 grader. 

 

Turano sjön

Visst, det är varmt men i detta välklädda skogslandskap utan industri och bilavgaser etc kan vi trots allt tillgodogöra oss ett överskott av ren, välgörande luft. 

”Flyttlasset” för sommarsäsongen gick från Castelnuovo i mitten av juni. Några lätta sommarplagg som knappt fyllde den lilla resväskan medan målarfärger och dukar tog hand om resten av utrymmet i bilen. 

 

Altartavlan i S. Lucia kyrkan

Den gångna vintern och våren har varit fylld av måleri med tillhörande intressanta utställningar men en absolut höjdpunkt var utförandet av altartavlan i Santa Luciakyrkan i Castelnuovo di Porto som tog ett par månader i anspråk att komplettera. Vid invigningen var kyrkan fylld av nyfikna församlingsbor som vid avtäckningen tog emot konstverket med en lång, hjärtligt varm applåd. Kul att veta att tavlan, som egentligen består av tre sammanfogade dukar, tittas på vid alla kyrkans mässor nu och i framtiden.

 

Ibland blir man av med favoriter på utställningarna, även om jag vill understryka att jag inte ställer ut bilder jag inte är nöjd med. Men ibland tar något konstverk ett steg längre, ibland ett jättekliv och då biter de sig  fast i det djupaste hjärterummet.



Då är det en ynnest, en underbar känsla att få se dessa ”förlorade” verk i sina nya miljöer och veta att de är i goda, kärleksfulla händer.



Det kanske låter pretentiöst men det är mina personliga känslor jag talar om. 

 

 

Trädgården i Turano

För några år sedan köpte Giuliana och jag några utemöbler från Ikea, plastiga och vita men som med åren förändrade färg och helt enkelt blev smutsigt grådaskiga. Antagligen för att de tvingades stå ute i både sol och regn, kyla och värme. Vem skulle inte förändra färg då, tänkte jag och bestämde mig för att snygga upp dem. Jag kunde naturligtvis måla dem vita så de återfick urpsrungsfärgen igen men där tog kreativiteten över och ledde mig in på nya tankar. Fria former och glada färger skulle det bli. 

 

Trädgården i Turano

Och så blev det. Inte bara det. Bord och gamla, trötta blomvaser har också fått nya ansikten och helt plötsligt lever trädgården upp på nytt. 

Några aluminiumpannåer som i ett tidigare liv varit väggar till en fd veranda pryder nu en utevägg som färgglada konstverk. Allt syns på långt håll och gläder grannar och besökare som passerar förbi. Då och då ber någon att få kliva in i trädgården för en närmare titt. Glädjande och roligt.

Colle di Tora

Turligt nog svalkar det i min ateljé där jag av förklarliga skäl fördriver en stor del av min tid. Framtida utställningar inspirerar till nya skapelser och min kommande utställning i grannkommunen Colle di Tora i augusti kommer troligtvis att utsmyckas med några av mina nymålade utemöbler. Vill någon provsitta för att uppleva hur det känns att sitta på ett konstverk så är de välkomna. Färgen har garanterat torkat. 

 

Roccasinibalda ( höstbild)

 Sommarsäsongen juli/ augusti bjuder ofta på marknader och fester av olika slag, utställningar och konserter av varierande kvalitet i de små kommunerna i vårt grannskap. 

 

Orkestern Sinfonica Abruzzese 

En absolut höjdpunkt fick vi uppleva i mitten av juli. Kommunen Rocca Sinibalda, 800 invånare, med det vackra slottet från år 1000 i centrum av ortens bergslandskap bjöd på en oförglömlig upplevelse ute  i det fria. Symfoniorkestern” Sinfonica Abruzzeze” med ca 40 musiker, utökat med 6 fantastiska rockmusiker fick den något åldriga publiken i extas med en ca två timmar lång Pink Floydkonsert. 

 

Roccasinibalda slott

En ljummen sommarkväll som denna, i en miljö som vägrar lämna den förflutna historiens outgrundliga labyrint, fann sig Pink Floyds musik, i händerna på dessa begåvade musiker, otroligt nog som hemma i sin rätta miljö. Personligen fylldes jag av lyckokänslor att där och då få finnas till.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *