Italy- Drottning Kristina – en dåtidens ”rebell”

Rocca Colonna, Castelnuovo di Porto   


Under den gångna veckan har vi aktualiserat Sverige i den italienska tillvaron med fotoutställningen ”En filatelistisk resa genom Sverige” i hertigpalatset Rocca Colonna , Castelnuovo di Porto.  


Nils Holgersson. Akvarell, R.Ekström 

Resan följer Linnés spår och visar de landskap Nils Holgersson såg när han flög på gåsens rygg genom Sverige, från väst och öst till syd och nord.

Den italienska texten illustreras med fotografier och bilder av frimärken som beskriver vad respektive landskap har att erbjuda.

Roland Ekström och Fulvia Polinari, Kommunfullmäktiges ordförande 

 Utställningen invigdes den 22/23 november 2024, ett datum av speciell betydelse för vår kommun. Under dessa två dagar gästade Drottning Kristina Rocca Colonna år 1668 på sin väg tillbaka till Rom efter sin sista vistelse i Sverige.

Kristina, Sveriges drottning har jag tyvärr inte haft den äran att lära känna. Hon har ju trots allt några fler år på nacken än vad jag har. Född 1626. Men när jag läser hennes historia har jag förstått att hon var en stark personlighet, en kvinna långt före sin tid.



Hon var en prinsessa som borde ha varit en prins.
Pappa Karl Gustav ll Adolf och mamma Maria Eleonora önskade nämligen en son som tronarvinge. Därför bestämde pappa Karl att Kristina skulle uppfostras som en pojke, med allt vad det innebar.
Men det verkliga problemet med Drottning Kristina var att hon varken ville gifta sig eller sätta barn till världen vilket orsakade en stor kris i den svenska regeringen. Hon beslutade därför att abdikera år 1654 och lämnade tronen åt sin kusin Karl X Gustav.
För att ytterligare komplicera livet var hon inte en övertygad protestant utan närmade sig katolicismen till vilken hon sedan konverterade år 1655. Men det visade sig sedan under åren i Rom att hon inte var så intresserad av Vatikanens doktrin heller och besökte sällan gudstjänsterna. Det fick den besvikne påven att utrycka följande omdöme om drottningen: ” Hon föddes som en barbar, fostrades som en barbar och fortsätter att leva som en barbar”.

Men Kristina förblev trots allt ”la Regina” ända till sin död 1689.



Drottning Kristina, akrylmålning 70×50 cm. R. Ekström 

Tyvärr kunde hon inte sitta modell för mig av förklarliga skäl så jag tillät mig att, ”på fri hand”, skapa hennes porträtt genom att använda en målning som förebild från 1675 av den holländske konstnären J. F. Voet. 

Till skillnad mot originalet har jag rufsat till håret och förtydligat ironin i den intensiva blicken för att understryka hennes självständighet och ovilja att anpassa sig till den tidens strikta sedvanor, rebell som hon var. Örhänget med det röda korset syftar till den katolska doktrinen medan ”halsbandet” med noterna symboliserar Kristinas kärlek till musiken.

Spiralen i bakgrunden får representera hennes livsval från Drottning över en europeisk stormakt till en frigjord Drottning utan rike. 

 

Rocca Colonna har, som alla slott och palats från den tiden, en mycket intressant historia med illustrerande  frescomålningar på tak och väggar utförda av dåtidens välrenommerade konstnärer. Byggnaden är imponerande och fyller en sevärd plats på det centrala torget.

 

Hertigpalatset från 1100 talet är idag ett mycket aktivt kulturforum där musiker, hantverkare och konstnärer samsas om utrymmet. Personligen hade jag en konstutställning här i maj 2024 arrangerad av kommunen.
Den antika borgen inrymmer även Kommunstyrelsens kontor.



Castelnuovo di Porto, med ca 9000 invånare, är en aktiv och expansiv kommun i provinsen Rom och har utmärkts i den årliga nationella tävlingen ”I borghi più belli d’Italia” tillhöra en av de vackraste ”byarna” i Italien.



Castelnuovo di Porto 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *