Rome- Sabinskornas bortrövande

Bortrövandet av sabinskorna är en av de äldsta legenderna i Roms historia. Enligt sägnen ska Romulus, efter att ha grundat Rom, vänt sig till närboende befolkningar med en inbjudan att skapa allianser och därigenom kunna tillföra kvinnor till hans befolkning, för att säkra tillväxten i staden. Efter att ha mötts av vägran för liknande allianser bestämde han sig för att tilltvinga sig dem, genom att kidnappa de sabinska kvinnorna.

Romulus, som blivit kung av Rom, valde som sin första uppgift att befästa den nya staden. Med tiden växte Rom i invånarantal och i militär styrka, men led brist på kvinnor. Utan kvinnor skulle staden inte överleva mer än en generation.
Senatorerna föreslog därför att Romulus skulle sända ambassadörer till invånarna i granntribuerna för att favorisera allianser och äktenskap mellan befolkningarna, vilka inte accepterade förslaget, bl a av rädsla att Rom skulle kunna bli för starkt och dominerande.

Romulus beslutade sig då för att genomföra ett bortrövande av de sabinska kvinnorna för att på så sätt påtvinga ett förenande mellan Romarna och Sabinerna.

Den 21 augusti 749 f Kr. organiserades därför en fest till ära av guden Conso och till detta inbjöds grannbefolkningarna runt Rom att deltaga i festligheterna. Många människor hörsammade inbjudan, varav många oskulder, nyfikna på den nya staden.

Romulus tog plats i folkmassan under festen och när han gav signal drog romarna sina svärd, som hittills varit dolda, och jagade männen på flykten, vilka lovade vendetta när de lämnade staden.

Det framhålls till Romulus försvar att de inte kidnappade gifta kvinnor och att ett förenande av folken var nödvändig.
Det hävdas dessutom bestämt att det inte förekom några våldtäkter. Tvärtom, Romulus erbjöd kvinnorna att välja fritt bland männen och lovade fullständiga, civila rättigheter och egendomar. Han fann själv sin blivande fru Ersilia bland de sabinska kvinnorna.

Männen som hade jagats på flykt krävde att kvinnorna skulle friges, vilket Romulus vägrade, istället höll han fast vid att ett förenande mellan folken skulle accepteras, vilket återigen vägrades. Detta kunde bara betyda krig.

Inför det avgörande slaget mellan Romarna och Sabinerna hände något obegripligt. När de stridande inlett det blodiga och våldsamma slaget, invaderade plötsligt de bortrövade, sabinska kvinnorna slagfältet, skrikandes hotelser mot deras fädrar och äkta män, en del med nyfödda barn i famnen, som om de var helt besatta, och de vädjade till både Romarna och Sabinerna. På ena sidan bönföll de sina män (Romarna) och på andra sidan deras fäder (Sabinerna). De bad dem att inte besudla deras händer med blodet av en svärfar eller en svärson, eller göra de nyfödda barnen faderslösa. “Kan ni inte acceptera släktskapet genom dessa äktenskap får ni vända er ilska mot oss”, förklarade kvinnorna desperata. ”Vi är orsaken till kriget, vi är ansvariga för de skadade och döda, både våra män och föräldrar.Vi föredrar att dö hellre än att leva utan någon av er, som änka eller föräldrarlös”.

Kvinnornas inblandning gjorde slut på fientligheterna och folken bestämde sig för att samarbeta. Ett fredsföredrag gjordes mellan de två folken som gav dem lika rätt till makt och medborgarskap. Två kungadömmen, Romulus och Tito Tazio, förenades på så sätt  till kungadömet Rom.

Denna legend tros sedemera ha blivit en politisk modell där bortrövade kvinnors giftemål skapade alleanser mellan folk. Och legenden kan mycket väl ha influerat till traditionen med forcerade  äktenskap efter ett bortrövande.

En kritisk, nutida granskning anser istället att Romarnas och Sabinernas historiska samgående tros ha skett på ett fredligare sätt. Kanske Sabinerna övergav de sabinska bergen för att staden Roms intressanta liv lockade till ett nytt leverne, och de första Sabinerna lär ska ha bosatt sig på någon av kullarna Quirinale eller Campidoglio, för att sedan inkorporeras i staden Roms politiska liv.

Dagens sabiner finner man i bl.a provinsen Rieti, strax norr om Rom, och enligt flera historiska källor lär de bortrövade sabinskorna ha kommit från området kring Fara Sabina, i den vackra sabinadalen.

Copyright 2018. Akryl. “Sabinskornas bortrövande”: Roland Ekström

To visite the musei Capitolini, click here: http://www.museicapitolini.org/es

Comments

    1. Post
      Author

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *