Eastern parable- en bonde och hans son

 “If you correct your mind, the rest of your life will fall into place” – Lao-Tzu

Kina är väl representerad i Italien. Inte bara genom en och annan kinesrestaurang utan idag är det kinesiska ägandet av företag, affärer, hyreskomplex etc väl utbrett här liksom i många andra europeiska länder. Även de traditionella kinesiska lärorna har under åren fått stor spridning. 

Detta är en parabel om en kinesisk bonde och hans son, vilken jag tycker kommunicerar en intressant syn på livet: 

En dag råkade sonen till en bonde, genom sin oaktsamhet, orsaka att deras ende häst rymde från gårdens inhägnad. När grannarna fick höra talas om detta sökte de upp bonden för att visa deras solidaritet: ”Det är verkligen olycka! Hur går det nu med gårdens arbete utan hästen? Verkligen otur”!

Bonden svarade lugnt: ” Kanske det är otur”. 

 

Dagen efter återvände hästen med ytterligare sju hästar vilka följt honom från skogen. Bonden blev därigenom byns rikaste man och alla byns invånare gav honom nu deras komplimanger: ” Vilken tur du har haft. Ett rent mirakel!”

”Kanske det” svarade bonden.

Någon dag senare råkade sonen bryta ett ben medan han försökte dressera en av vildhästarna. Vintern var på intågande och bonden skulle få svårt att klara arbetet på gården ensam. Byns invånare besökte återigen bonden och sade:  ” Det är verkligen hemskt vad som har inträffat”! 

”Kanske det” svarade bonden. 

Inc.detail: R. Ekström

Någon dag senare kom militärer till byn för att rekrytera friska, unga män för att deltaga i ett krig som var omöjligt att vinna. Bondens son antogs inte p g a att han var sängliggandes med ett brutet ben. Byns invånare sökte nu återigen upp bonden och sade: ”Vilken tur du har haft. Alla våra söner har rekryteras till kriget, men inte din son”. 

På nytt svarade bonden:” Kanske det”.

 

Yuelanliu

Den gamle bonden var en mycket vis man. Han hade lärt sig att inte förhasta sig med att döma något som vare sig  negativt eller positivt. Han hade nämligen lärt sig att i slutändan kan en positiv händelse visa sig utrinna i negativitet eller en negativ händelse förhöjas till positivitet.

Pexels

 Inom zenbuddism anser man att inget är varken negativt eller positivt: det är helt enkelt bara som det är! Det är människan som lägger sina värderingar till allt som händer och antingen höjer det till skyarna eller fördömer det som ont. 

”Vilket vidrigt väder” säger vi. Men det existerar inget vidrigt  väder säger de, det är bara som det är. Människan lägger en värdering på vädret och uppfattar det då som vidrigt, hemskt, otrevligt etc. 

Alla dessa värderingar är naturligtvis baserade på tidigare erfarenheter. Vi minns tidigare händelser och dömer nya händelser efter exakt samma måttstock. Vårt förflutna styr alltså därigenom vår nutid.

 

I dagens stressade samhälle lär vi oss att döma mycket snabbt, ofta utan saklig grund. Istället för att ”vänta och se”, vilket skulle låta händelser mogna under en välbetänkt utvärdering, låter vi ofta känslorna styra och dömer utan fast grund och med användande av förutfattade meningar.

Sociala medier bidrager starkt till denna negativa trend. Opinioner sprids snabbt på nätet utan krav på fakta. Det förflutna styr på så sätt även det kooperativa synsättet.

 

”Jag vet faktiskt inte. Låt mig först få tänka efter” borde få större utrymme i vårt agerande. Det kanske skulle dra ned rytmen i tillvaron men göra den ack så mycket sundare.

“A journey of a thousand miles begins with a single step” -Lao-tsu

Books about Eastern philosophy: https://www.goodreads.com/shelf/show/eastern-philosophy

Visit my art gallery on-line: Konst-Art

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *