Italy – Drömmar

 “Remember your dreams and fight for them. You must know what you want from life. There is just one thing that makes your dream become impossible: the fear of failure.” – Paulo Coelho

pixabay

Italien har fått en ny regering. Vår stadsminister heter numera Mario Draghi. Den italienska politiken har återigen misslyckats och vår president Sergio Mattarella gav därför i veckan i uppdrag åt Mario Draghi, f.d president i den europeiska centralbanken, att tillsätta en regering som förhoppningsvis klarar av att styra detta fenomenala men komplicerade land. Det är tredje gången vi får en ny regering sedan sommaren 2018 och fjärde gången på mindre än trettio år som en “teknisk expert” får i uppdrag att försöka leda det italienska samhället ut ur en krisartad svart tunnel efter att de folkvalda politikerna har misslyckats. 

Enligt opinionsundersökningarna är en stor majoritet av den italienska befolkningen övertygad om att Draghi kommer att lyckas. Han kallas redan för “Super Mario.” Och därmed får en stor del av Italiens befolkning återigen en chans att hoppas och drömma.

Vad vore livet utan ”drömmerierna”? 

Personligen har jag alltid varit en drömmare och ofta seglat högt i det blå. En del drömmar har förverkligats, andra inte. Jag sänder en tacksam tanke till mina föräldrar som lät mig hållas under den viktiga tonårsperioden när val av ett ”riktigt” yrke var på tapeten. Men inget av vad marknaden hade att erbjuda tilltalade mig. 

Drömmarna ledde mig istället in i musikens och målandets värld som har fyllt mitt brokiga liv med mycket glädje och stimulerande upplevelser. Drömmar sammanförde mig och min kära hustru Giuliana i ett avgörande skede i mitt liv och guidade oss gemensamt till ett långt och händelserikt liv i Italien, den s.k ” kulturens vagga”.

Det har hänt att jag har tänkt tillbaka på mitt liv, hur vissa händelser fick större betydelser av mina val än andra. Hur hade mitt liv blivit om jag just då hade beslutat annorlunda? Något säger mig att det trots allt funnits en mening med mina val. Allt mitt ”kluddande” under barndomen fick senare utlopp i mitt måleri. Min brors musicerande i vår källare inspirerade mig till musikens värld. Mina inspirerande  kontakter med italienska musiker på restaurang Metropol i Eskilstuna under 60-talet bar senare frukt. Italien blev mitt nya hemland.

Mitt livsöde ger intryck av att, åtminstone delvis, ha varit programmerat och utvalt. Allt hängde naturligtvis på de beslut jag gjorde. Det hade kunnat bli annorlunda om jag inte följt min övertygelse.

 

Italien är oerhört rikt på sevärdheter och upplevelser och genomsyrat av kulturskatter och traditioner. Under åren som följde efter den italienska industrins blomstring på 1950-60 talet övergavs lantbruken och de små byarna utspridda i det bördiga landskapet. Emigrationen slukade miljontals lantbruksarbetare som drömde om ett bättre liv. Tusentals syditalienare sökte sig till den expanderande industrin i norra Italien, i starkt behov av arbetskraft, medan den äldre generationen blev kvar, vilket innebar expansion i norr och stagnation i söder. Det påstås att den italienska statens stora statsskuld grundades vid den tidpunkten genom de enorma summor som gick till att betala pensionerna till de som valde eller tvingades att stanna kvar.

Men de senaste åren har ett nytt intresse väckts hos en yngre generation som drömmer om ett sundare liv närmare naturen. De skaffar sig utbildningar och tar över övergivna gårdar och lantbruk. Nya teknologier gör aktiviteterna mer lönsamma och intressanta. Närheten till djur och natur är riktmärket. Samtidigt visar det sig att de gamla traditionerna tilltalar även de yngre. 

Under lördagen 13/2 installerades den nya regeringen bestående av hälften politiker och hälften ”tekniska experter”. En kompromiss för att både höja kvaliteten hos regeringen samtidigt som det garanterar nödvändig politisk majoritet i både parlamentet och senaten.  

Allt detta sker medan livet går vidare. Pessimisterna fortsätter förvalta övertygelsen om att inget någonsin kommer att bli bättre medan optimisterna återigen kan hoppas och drömma om en bättre framtid.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *